Een gouden combinatie: vakmensen met een opleiding Maatschappelijke zorg

Page top visual

Een bevlogen vrouw. Wars van hokjesdenken en regeltjes. Juist door af te wijken van de norm, lukt het haar om jongvolwassenen een plek te bieden die ze in het reguliere zorg- en onderwijslandschap vaak niet kunnen vinden. We spreken met Janny Reitsema, eigenaar van woon-, werk- en leergemeenschap De 4 Elementen in Stroobos. Jongeren vanaf 18 jaar, veelal met een vorm van autisme, wonen én werken op het landgoed waar een multifunctioneel centrum met restaurant, winkel, kapsalon en vergaderruimte, een camping en een jachthaven zijn gevestigd.

Het aanvragen van een SectorplanPlus subsidie geeft mij de mogelijkheid om echte vakmensen aan te nemen en op te leiden.

Niemand is bijzonder, iedereen is belangrijk

Voor elke jongvolwassene is er een eigen woning. Bijzonder? "Wat mij betreft heel logisch. Iedereen heeft behoefte aan een eigen plek en een volwaardig bestaan. Daar zijn zij niet uniek in. Dat is ook mijn uitgangspunt: niemand is bijzonder, iedereen is even belangrijk. Of je nou een van de jongeren bent, een woon-/werkbegeleider, stagiair of leidinggevende het doet er niet toe. Daarom dragen we op de werkvloer allemaal dezelfde bedrijfskleding. Daarmee benadrukken we de gelijkwaardigheid en herkenbaarheid. Bijna alles wat je hier binnen en buiten ziet, hebben we zelf gemaakt. Woon-/werkbegeleiders, stagiaires en de jongeren werken samen aan allerhande klussen. Het landgoed is daardoor inmiddels flink opgeknapt en van vele faciliteiten voorzien. Maar nog belangrijker misschien: iedereen leert hier enorm veel van elkaar. Niet alleen de jongeren van de begeleiders en onze stagiaires, maar heel vaak juist ook andersom."

Goud waard

Opvallend is dat veel woon-/werkbegeleiders eerder een heel andere baan hadden: in de horeca, als lasser, in de bouw of als schilder. En dat komt goed van pas op De 4 Elementen. "Die kennis is van heel grote meerwaarde, ze kunnen de jongeren echt een vak leren en we hebben die kennis nodig om alles hier op te bouwen en te runnen. Daarnaast volgen ze bijvoorbeeld de mbo-opleiding Maatschappelijke zorg, zodat ze zich ontwikkelen tot volwaardige begeleiders. Dat is goud waard. Ook voor de begeleiders zelf. Veel hadden moeite om te aarden in bijvoorbeeld de bouwwereld of moesten noodgedwongen een andere keus maken. Zij voelen zich hier echt op hun plek."

Vijf woon-/werkbegeleiders in opleiding met subsidie van het SectorplanPlus

Voor het opleiden van vijf woon-/werkbegeleiders vroeg Janny subsidie van het SectorplanPlus aan. Eigenlijk wist ze helemaal niet dat het kon. "Iemand wees mij erop dat ik gebruik kan maken van de subsidies van het SectorplanPlus voor het opleiden van woon-/werkbegeleiders. Ik kreeg wel hulp bij de aanvraag. Heel handig voor iemand die zelf niet zo van de bureaucratie is," zegt Janny glimlachend. Of ze andere organisaties aanraadt om subsidie aan te vragen? "Heel eerlijk: ik ben blij dat ik het niet zelf hoefde te doen, het is wel een flinke papierwinkel. Maar het is de moeite waard. Het geeft mij de mogelijkheid om echte vakmensen aan te nemen én op te leiden tot woon-/werkbegeleider. Precies wat we hier nodig hebben."

Ondersteuning bij aanvraag SectorplanPlus

ZorgpleinNoord biedt organisaties ondersteuning bij de aanvraag van de subsidie van het SectorplanPlus in Groningen, Friesland en Drenthe. We verstrekken informatie via mailingen, organiseren bijeenkomsten en inloopspreekuren en beantwoorden alle vragen rondom aanvragen en verantwoording.