Duurzame inzetbaarheid bij ZINN: ‘Ik wil van het containerbegrip duurzame inzetbaarheid een tastbaar en samenhangend geheel maken’

Page top visual

ZINN is een organisatie voor zorg, wonen en welzijn voor ouderen in Groningen, Hoogezand en Haren. Er werken meer dan tweeduizend medewerkers. Maaike van Ellen is adviseur vitaliteit en gezondheid bij ZINN en projectleider van het project Duurzame inzetbaarheid. Een gesprek over het belang van duurzame inzetbaarheid, eigen verantwoordelijkheid en het tastbaar maken van een containerbegrip.

Duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen over sport, bewegen en fit zijn, maar heeft ook te maken met je loopbaan, je manier van denken en doen en of je goed rond kunt komen.

Het belang van duurzame inzetbaarheid

Bij ZINN is veel aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Maaike van Ellen legt uit waarom duurzame inzetbaarheid zo belangrijk is voor ZINN: "Wij hebben er als werkgever belang bij dat onze medewerkers zo lang en zo gezond mogelijk aan het werk zijn. En wij gunnen alle medewerkers een baan die bij ze past, waarbij ze voldoende tijd en energie overhouden voor andere dingen die ze belangrijk vinden. Duurzame inzetbaarheid raakt vele facetten. Het gaat natuurlijk niet alleen over sport, bewegen en fit zijn, maar heeft ook te maken met je loopbaan, je manier van denken en doen en of je goed rond kunt komen. Als we duurzame inzetbaarheid goed op de kaart zetten in de organisatie, draagt het ook bij aan goede arbeidsverhoudingen en behoud van personeel."

Bewustwordingscampagne

Het doel van het project duurzame inzetbaarheid bij ZINN is om bewustwording te creëren bij medewerkers over hun eigen inzetbaarheid. Concreet betekent dat: tachtig procent heeft er actief over nagedacht of is ermee bezig. Eind 2018 maakte ZINN gebruik van de ESF-subsidie duurzame inzetbaarheid om onder alle medewerkers hun behoefte te peilen. Ze konden aangeven welke thema’s en activiteiten ze interessant en belangrijk vonden, wat ZINN daarin kon betekenen en hoe ze hun eigen rol zagen. Binnen twee weken reageerden 450 medewerkers. Op basis van hun input is het programma voor duurzame inzetbaarheid samengesteld.

Fit aan het werk, workshops en individuele interventies

ZINN kiest voor een breed programma, waarbij de BRAVO thema’s (bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning) als kapstok worden gebruikt, zoals:

 • ‘Fit aan het werk’: circuit, stresstest, bloedtest
 • Workshops In balans:
  • Hormonen? In balans!
  • Slapen en ontspannen, met energie aan het werk
  • Hoe boks jij het voor elkaar?
  • Voeding & de nachtdienst
 • Workshops Voeding en Bewegen:
  • Emotie-eten de baas i.c.m. individueel begeleidingstraject naar behoefte
  • Bootcamp
  • Sporten in je eigen huis
  • Gezond en snel koken voor elke portemonnee (zonder pakjes en zakjes)
  • (wederom) Voeding & de nachtdienst

Ook met werkgerelateerde thema’s is ZINN aan de slag; er is aandacht voor fysieke belasting en op intranet komen de loopbaanpaden voor medewerkers. Medewerkers kunnen alle relevante informatie rondom doorstroom op die manier makkelijk vinden; hoe werken de BBL-trajecten, hoe is de sollicitatieprocedure?

Niet alle medewerkers bereik je met het organiseren van workshops. Maaike wil daarom ook graag online het aanbod verder uitwerken. "We werken al met good habitz, een online trainingstool met daarin bijvoorbeeld ‘afkicken van sociale media’ en ‘rust in je hoofd, grip op je leven’. Ze gaat ook aan de slag met een training voor leidinggevenden om problematische schulden te herkennen. Daarnaast wil ze aandacht besteden aan de overgang. "Het is een onderwerp dat bij veel van onze medewerkers speelt. De overgang heeft veel impact. Het is belangrijk dat daar aandacht en erkenning voor is."

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

ZINN organiseert heel veel op het gebied van duurzame inzetbaarheid, maar wie is verantwoordelijk voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers? Voor Maaike is dat helder: "De medewerker én de werkgever dragen allebei een verantwoordelijkheid als het om duurzame inzetbaarheid gaat. ZINN zorgt als werkgever voor een gezonde en veilige werkomgeving en goede arbeidsomstandigheden. Maar biedt medewerkers via workshops en interventies ook de mogelijkheid om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. De medewerker is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen inzetbaarheid, we verwachten ook dat hij er zelf tijd in stopt."

Duurzame inzetbaarheid inbedden in de organisatie

Maaike heeft nog wel een paar wensen voor de toekomst. "Ik hoop dat duurzame inzetbaarheid over een paar jaar geen containerbegrip meer is en we duurzame inzetbaarheid hebben uitgesplitst in praktische instrumenten waar zowel de medewerker als de werkgever mee aan de slag kan. Ik wil graag dat we leidinggevenden nog beter faciliteren met een concreet aanbod van maatregelen en interventies. En dat we hier een gezamenlijke visie op hebben. Het komt erop neer dat we duurzame inzetbaarheid tastbaar maken en dat het een samenhangend geheel is. Dat is een ontwikkeling, daar zijn we mee bezig. Dan wordt duurzame inzetbaarheid ook onderdeel van ons hele proces, in plaats van een project."


Met dank aan Maaike van Ellen, adviseur vitaliteit en gezondheid en projectleider project Duurzame inzetbaarheid ZINN