Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn

Page top visual

Het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn voorkomt dat een medewerker die zich elders heeft misdragen richting cliënten bij jouw organisatie aan het werk gaat. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, agressiviteit, mishandeling en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Een veilige zorg voor iedereen

Het Waarschuwingsregister zorgt ervoor dat mensen die werkzaam zijn in zorg en welzijn en een strafbaar feit hebben gepleegd, niet zomaar bij een andere zorgorganisatie aan de slag kunnen. Het gaat hierbij om zowel zorg- als niet zorggerelateerde functies en arbeidsrelaties, dus ook vrijwilligers, uitzendkrachten en stagekrachten.

Het Waarschuwingsregister:

  • Vergroot de veiligheid en het vertrouwen binnen de organisatie;
  • Draagt bij aan een zorgzame, veilige woonomgeving voor cliënten;
  • Zorgt voor een prettige werksfeer voor medewerkers en vrijwilligers.

Animatie Waarschuwingsregister

Wat betekent het Waarschuwingsregister voor jouw organisatie?

Organisaties die meedoen aan het register kunnen een medewerker die een grens overschrijdt, onder bepaalde voorwaarden, registreren. Ook mogen organisaties die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers - als onderdeel van de sollicitatieprocedure - het Waarschuwingsregister raadplegen om te kijken of de sollicitant in het register staat. Zo laten organisaties elkaar zien dat er voor misdragers en interne criminaliteit geen plek is en dat solliciteren bij een andere organisatie geen zin heeft.

Let wel: het Waarschuwingsregister is vooralsnog alleen toegankelijk voor organisaties uit de volgende drie branches in de langdurige zorg: VV&T, GGZ en Gehandicaptenzorg. 

Vergewisplicht en het Waarschuwingsregister

Vakbekwame en betrouwbare medewerkers zijn onmisbaar in zorg en welzijn. Met de komst van de vergewisplicht ben je verplicht te controleren of nieuwe medewerkers geschikt zijn om zorg te verlenen. Het raadplegen van het Waarschuwingsregister kun je dan aanvullen met een aantal andere manieren om de geschiktheid van nieuwe medewerkers na te gaan. Die methodes worden toegelicht in deze RegioPlus factsheet.

Wanneer registreren in het Waarschuwingsregister?

Diefstal, mishandeling en seksueel grensoverschrijdend gedrag gepleegd jegens cliënten vallen (op dit moment) binnen het Waarschuwingsregister. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om dit verder uit te breiden.

Criteria voor opname in het Waarschuwingsregister zijn:

  • Strafbare activiteit moet leiden tot ontslag of beëindiging arbeidsrelatie (dit kan ook met een vaststellingsovereenkomst).
  • Er moet een proces-verbaal (aangifte) zijn – aangifte kan door cliënt, familie of organisatie.
  • Er moet voldoende bewijs zijn.
  • De betrokken persoon moet geïnformeerd worden over opname in het register.
  • Gevolgen van opname staan in verhouding tot het gepleegde delict.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd en wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met: