Ontdekdezorg week: Speeddaten

Doet jouw organisatie ook mee?

Page top visual

In Ontdekdezorg week van 16 t/m 21 maart 2020 (voorheen: Week van Zorg en Welzijn) richten we ons op het speeddaten in welke vorm dan ook. Met de focus op nieuwe instroom in onze sector is speeddaten een laagdrempelige manier geïnteresseerden over de vloer te krijgen en kennis met elkaar te maken. Organiseer bijvoorbeeld speeddaten op verschillende dagen en locaties.

Speeddaten is effectief

De afgelopen jaren is speeddaten een uiterst effectieve eerste stap in het wervingsproces gebleken die kan leiden tot een contract of werk/leerplek. Tussenstappen kunnen bijvoorbeeld een volgende gespreksronde, een snuffelstage of meeloopmoment zijn.

Er is ook altijd nog de mogelijkheid om bezoekers toestemming te vragen om persoonlijke gegevens te bewaren, zodat ze op een later moment weer benaderd kunnen worden.  Er zijn verschillende manieren om je als werkgever te presenteren. Op deze pagina geven we je tips en aandachtspunten. Want als werkgever wil je niet alleen een goede indruk krijgen maar ook geven!

Het is interessant om speeddates te organiseren

 • snel invullen van vacatures en/of BBL-plekken;
 • profileren van jouw organisatie als werkgever. Werkzoekenden maken kennis met jou en jij met hen! Bij toekomstige vacatures heb je alvast een goede indruk.

Hoe je invulling geeft aan de speeddates bepaal je zelf. Het voordeel van speeddaten op je eigen locatie is dat geïnteresseerden direct een beeld krijgen van de werkomgeving. Een vervolg op het speeddaten kan een rondleiding, een snuffelstage, een sollicitatiegesprek of zelfs een contract of werk/leerplek zijn. Hieronder vind je meer tips en aandachtspunten voor het organiseren van speeddates en publiciteit.

Tips en aandachtspunten

 • Begin met Wie? Wat? Waar? Wanneer?

 • Bepaal wat je de bezoekers te bieden hebt. Zo'n 40% van de bezoekers is als zij-instromer op zoek naar opleidingsmogelijkheden.

 • Bepaal of bezoekers zich vooraf moeten aanmelden. En zo ja, hoe? Zorg dat de aanmeldwijze laagdrempelig is en bij voorkeur met een smartphone gedaan kan worden, zoals bijvoorbeeld met Whatsapp.

 • Wil je van tevoren een cv ontvangen? Of kunnen deelnemers dat meenemen? Of is dat niet relevant?

 • Wil je de deelnemers iets meegeven? Ontwikkel dan informatie- of promotiemateriaal.

 • Bedenk van tevoren hoe je opvolging geeft aan de speeddates. Heb je een conceptcontract klaar liggen en bied je mensen die daar nog niet aan toe zijn, de kans om op een later moment een dagje mee te lopen of een open huis te bezoeken?

 • Geef als organisatie echt een eigen invulling aan speeddaten. Brainstorm eens met collega’s hoe je het op een nieuwe verfrissende manier kunt aanpakken.

Tips en aandachtspunten voor publiciteit

 • Maak een communicatieplannetje: hoe ga je de mensen bereiken die jij graag wilt spreken tijdens de speeddates? Je kunt social media inzetten, adverteren, een persbericht versturen, mensen rechtstreeks benaderen. Er zijn talloze mogelijkheden, maar maak gerichte keuzes. Extra tip: zet ook je medewerkers in. Grote kans dat zij mensen kennen die geknipt zijn voor een baan in jouw organisatie.

 • Wees in je communicatie duidelijk over voor wie je speeddates organiseert en wat je deelnemers te bieden hebt. Zo heb je de grootste kans dat je de mensen spreekt die voor jouw organisatie echt interessant zijn.

 • Meld je activiteit op tijd aan bij ZorgpleinNoord. Medio januari start de publiciteit rondom de Ontdekdezorg Week.

 • Plaats gratis een vacature op de website van ZorgpleinNoord. Als je jouw organisatie voor het speeddaten aanmeldt, ontvang je hiervoor nadere instructies.

 • Haak aan bij onze posts op social media en tag ZorgpleinNoord zodat we elkaar kunnen versterken. Gebruik ook de hashtag #Ontdekdezorg

 • Maak speciaal een pagina aan over de Ontdekdezorg Week waar bezoekers alle informatie kunnen vinden.

 • Voeg een link naar die pagina (dus niet de homepage!) toe aan jouw melding van jouw activiteit in ons systeem.

Activiteit aanmelden

We hopen dat jouw organisatie in maart ook (weer) meedoet! Organiseer bijvoorbeeld speeddaten op verschillende dagen en locaties.

De speeddates of andere activiteiten die je organiseert, gericht op het werven van nieuwe collega's, kun je online aanmelden via  Mijn ZorgpleinNoord. Kom je er niet uit, lees dan de veelgestelde vragen.

Vanaf begin februari zien bezoekers op https://week.zorgpleinnoord.nl alle activiteiten die er tijdens Ontdekdezorg week plaatsvinden. Zorg dus dat je jouw activiteiten op tijd aanmeldt!

Femmy vond dankzij speeddaten haar baan

Femmy vond dankzij speeddaten haar baan