"Werken in zorg en welzijn is magisch"

Illusionist en arts Victor Mids over zijn studiekeuze en werken in zorg en welzijn

23 oktober 2019 · 11.09 uur
Page top visual

Op vrijdag 7 oktober vond in Theater Sneek het 'Aan Jou Hebben We Wat'-Jongerenfestival plaats. Meer dan 200 jongeren waren aanwezig om zich te laten inspireren en informeren over werken in zorg en welzijn. Dat deden we samen met verschillende zorg- en welzijnsorganisaties uit Noord-Nederland én illusionist en arts Victor Mids. ZorgpleinNoord sprak Victor na het Jongerenfestival over zijn studiekeuze en liefde voor de sector.

Nergens zijn zoveel banen en beroepen als in zorg en welzijn. Of je nou heel sociaal, handig met computers, sportief of creatief bent, in deze sector vind je bij elke interesse een passende baan. Dat je met de studie Geneeskunde zelfs illusionist kunt worden, bewijst Victor Mids.

“Ken je dat gevoel dat het soms leuker is om iemand een cadeau te geven en te weten dat diegene er heel erg blij mee zal zijn, dan zelf het cadeau te krijgen? Zo is het ook met werken in zorg en welzijn. Ik krijg zo’n menselijk en goed gevoel als ik iemand kan helpen. Op wat voor manier dan ook”, begint Victor Mids enthousiast. Het is vrijdagmiddag en we zitten in Victors kleedkamer in Theater Sneek, waar hij eerder die dag het ‘Aan Jou Hebben We Wat-Jongerenfestival 2019’ aan elkaar heeft gepraat en zelfs een les uit het lespakket heeft verzorgd. Victor, inmiddels meer illusionist dan arts, speelt met een pakje van zijn speelkaarten en vervolgt: “Had ik twee keer zoveel tijd in een week, dan oefende ik gewoon twee beroepen uit: illusionist én arts. Nu heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt en laat ik mensen graag kennismaken met de wetenschap die ik tijdens mijn studie heb opgedaan.”

Over Victors studiekeuze
We gaan een paar jaar terug in de tijd om er achter te komen waarom Victor voor Geneeskunde koos. Victor is een jaar of 15, 16, volgt vakken uit het profiel Natuur & Gezondheid en weet al een tijdje dat hij Geneeskunde wil gaan studeren. Hoe hij dat zo jong al weet? Victors zus is net Psychologie gaan studeren, razend interessant volgens Victor, en zijn vader is orthopedagoog. Hij speelt dan ook een belangrijke rol in Victors studiekeuze. “Waar mijn vrienden op de middelbare school juist voor creatieve beroepen als violist en regisseur kozen, liet mijn vader me bewust nadenken over andermans gedrag. Hoe gedraagt iemand zich? Wat zijn iemands motivaties en beweegredenen om dingen op een bepaalde manier te doen?” Met zoveel interesse in de relatie tussen lichaam en geest besluit Victor zijn vader en zus achterna te gaan en ook voor een baan in zorg en welzijn te kiezen. Hij schrijft zich in voor de studie Geneeskunde en wordt in 2007 ingeloot.

Welke studie je ook kiest, probeer er altijd iets van jezelf in te leggen. Je doet het voor jezelf, niet voor een ander.

Ben jij geschikt?
“Werken in zorg en welzijn is uitdagend, inspannend en veel magischer dan mijn beroep als illusionist”, vertelt Victor. “Het is een breed en nuttig beroep, maar absoluut niet een waarvan je denkt: dat doe ik wel even.” Maar hoe kom je er dan achter of een baan in de zorg- en welzijnssector bij je past? Hoe weet je of je de juiste beslissing maakt? Victor helpt je een eindje op weg: “Weet je niet zo goed wat je wilt? Stel je dan eens voor dat je op een onbewoond eiland zit. Niet een paar dagen, nee. Een maand. Misschien zelfs wel langer. Wat voor persoon ben je dan als je alle tijd van de wereld hebt? Waarschijnlijk ga je eerst heel lang chillen op een strandbedje. Maar wat doe je daarná? Ga je zwemmen? Ga je iets bouwen? Ga je nadenken, filosoferen, of richt je je misschien wel op gezonde voeding? Dat verschilt per karakter. Datgene wat je dán gaat doen en wat op dat moment jouw interesse heeft, daar moet je in de toekomst iets mee doen.”

De eindeloze mogelijkheden van werken in zorg en welzijn
Ben jij stressbestendig, communicatief vaardig, een creatieve denker en kun je je goed inleven in een ander? Dan zit je volgens Victor in zorg en welzijn op de goede plek. De mogelijkheden in zorg en welzijn zijn eindeloos. “Kijk maar naar mij, ik ben er zelfs illusionist mee geworden!”, grijnst Victor trots. “Maar ik ben dan ook een extreem voorbeeld. Wat ik je in ieder geval mee wil geven is het volgende: sta je voor een profiel- of studiekeuze, probeer er dan altijd iets van jezelf in te leggen. Je doet het voor jezelf, niet voor een ander. Het leven is je eigen feestje.”

Wil je weten welke beroepen er allemaal zijn in zorg en welzijn? Ga dan naar www.YouChooz.nl.

Illusionist en arts Victor Mids tijdens het Jongerenfestival in Sneek
Illusionist en arts Victor Mids tijdens het Jongerenfestival in Sneek