Oranjeborg en Tintengroep nieuwe Koplopers van het Noorden

22 november 2019 · 11.02 uur
Page top visual

In de strijd tegen de tekorten in zorg en welzijn, ontstaan er in Groningen, Friesland en Drenthe steeds meer succesvolle initiatieven van zorg- en welzijnsorganisaties. Dat valt ook landelijk op. Onlangs werden opnieuw twee Koplopers uit onze regio benoemd.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) volgt de ontwikkelingen in de regio’s en heeft het Actie Leer Netwerk (ALN) in het leven geroepen om goede ideeën en projecten te verzamelen én aandacht te geven. Koplopers zijn praktijkvoorbeelden van innovatieve arbeidsmarktinitiatieven waarin concrete resultaten zijn geboekt bij de aanpak van het personeelstekort. Tijdens de ALN-bijeenkomst op 11 november werden Oranjeborg en Tintengroep uitgeroepen tot Koplopers.

Oranjeborg: opleidingstrajecten op maat

Oranjeborg biedt zij-instromers met werkervaring de kans om als assistent-groepsleider aan de slag te gaan binnen de gehandicaptenzorg. Ondertussen volgen ze een op maat gemaakte opleiding voor nieuwe instromers in de zorg: een mbo-opleiding Maatschappelijke Zorg Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen (niveau 4). Ook assistent-begeleiders die groepsleider willen worden, kunnen de opleiding volgen. Zo snijdt het mes aan twee kanten: Oranjeborg neemt nieuw zorgpersoneel aan en houdt medewerkers met ambities aan boord.

Tintengroep: met K@ns taken en werkdruk beter verdelen in gebieds- en wijkteams

Tintengroep breidt op termijn elk gebieds- en wijkteam uit met een ervaringsdeskundige mbo-niveau 3. Met deze nieuwe functie worden de taken en werkdruk in de teams beter verdeeld. Tintengroep leidt met K@ns deelnemers zonder passende opleiding of werkervaring op tot ervaringsdeskundige. Ze hebben zelf te maken gehad met bijvoorbeeld verslaving, psychiatrische problematiek of hebben mantelzorgervaring. Tijdens de opleiding van twee jaar leren zij die ervaring op een professionele manier in te zetten binnen de gebieds- en wijkteams.

Koploper van het noorden worden?

In het voorjaar van 2020 organiseert ZorgpleinNoord samen met het Actie Leer Netwerk een Koplopersbijeenkomst voor Noord-Nederland. Voor die bijeenkomst zijn we op zoek naar organisaties in Groningen, Friesland en Drenthe die voldoen aan de voorwaarden om Koploper te worden.

Meer weten over hoe jouw organisatie Koploper wordt?

Draagt jouw organisatie op een creatieve manier én met succes bij aan de arbeidsmarktvraagstukken in zorg en welzijn? En ben je benieuwd of jouw organisatie in aanmerking komt voor de titel van Koploper? Neem dan contact op met:

Wendy Koolhaas

Wendy Koolhaas

Teamleider/Expert Arbeidsmarkt en Onderwijs

050-5757470 w.koolhaas@zorgpleinnoord.nl LinkedIn