NijSmellinghe en Noorderboog Koplopers van het noorden

8 juli 2019 · 10.16 uur
Page top visual

Met het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) zet ZorgpleinNoord volop in op het terugdringen van het tekorten. In Groningen, Friesland en Drenthe zijn er inmiddels tal van initiatieven te vinden die bijdragen aan een evenwichtige arbeidsmarkt in zorg en welzijn.

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) worden de ontwikkelingen in de regio’s gevolgd door de commissie Werken in de zorg. Daarnaast is het Actie Leer Netwerk in het leven geroepen op goede ideeën en projecten op te pakken en landelijke aandacht te geven.

Het Actie Leer Netwerk organiseerde maandag 17 juni een Koplopersbijeenkomst voor het noorden en oosten van het land. Tijdens die bijeenkomst benoemde Cécile Goebel van VWS zes nieuwe Koplopers. Koplopers zijn praktijkvoorbeelden van innovatieve arbeidsmarktinitiatieven waarin concrete resultaten zijn geboekt bij de aanpak van het personeelstekort. Er waren maar liefst twee Koplopers uit onze regio: Ziekenhuis NijSmellinghe en Zorggroep Noorderboog.

NijSmellinghe en Noorderboog Koplopers van Noord-Nederland
NijSmellinghe en Noorderboog Koplopers van Noord-Nederland

NijSmellinghe: met 'Aandacht Werkt' oog voor duurzame inzetbaarheid

De medewerkers van ziekenhuis NijSmellinghe zijn trots op het ziekenhuis en voelen zich zeer betrokken. Ze hebben passie voor hun werk en daarnaast ook oog voor het welzijn van hun collega’s. Dat blijkt uit allerlei initiatieven en instrumenten die, vaak door en voor medewerkers, de afgelopen jaren zijn ontwikkeld op het gebied van het verhogen en behouden van werkplezier. Deze initiatieven zijn gebundeld in het programma Aandacht Werkt met de thema’s gezondheid, balans, vakmanschap, toekomst en werkgeluk.

Het mes snijdt aan twee kanten: medewerkers hebben duidelijk overzicht van het aanbod vanuit het ziekenhuis om zelf aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Daarnaast worden medewerkers gefaciliteerd om vernieuwende initiatieven en instrumenten rond duurzame inzetbaarheid te ontwikkelen.

NijSmellinghe won met Aandacht Werkt ook de publieksprijs HR Awards 2018 en werd uitgeroepen tot Beste Werkgever Effectory 2019-2020.

Noorderboog: Banenmarkt en nieuwe functie assistente zorg en welzijn

Tijdens de Week van Zorg en Welzijn 2019 organiseerde Zorggroep Noorderboog de actie ‘Baan in 1 dag’ en een banenmarkt. Het trok de aandacht van mensen die een carrière in zorg en welzijn wel zien zitten: maar liefst 48 mensen gaan van start met de opleiding verzorgende IG. Daarnaast ontwikkelde Noorderboog de functie assistent zorg en welzijn. Voor deze functie heb je geen diploma nodig, het is geen subsidiebaan en je hoeft geen verplichte opleiding te doen tot een hoger niveau. Noorderboog nam maar liefst 26 mensen aan als assistent zorg en welzijn. Zij zetten zich vooral in voor het welzijn van de bewoners en om eenzaamheid terug te dringen. Daarnaast neemt door hun inzet de werkdruk van de verzorgenden af.  Voor iedereen een win-winsituatie.

Word ook Koploper!

In het Noorden bruist het van de vernieuwende en effectieve initiatieven die bijdragen aan het terugdringen van de tekorten. Wil jij met jouw organisatie ook Koploper zijn en daarmee een inspiratie voor de rest van Nederland? Laat het ons weten, zodat we jouw initiatief kunnen delen! Neem dan contact op met:

Wendy Koolhaas

Wendy Koolhaas

Teamleider/Expert Arbeidsmarkt en Onderwijs

050-5757470 w.koolhaas@zorgpleinnoord.nl LinkedIn