Deelnemers speeddatedag enthousiast

22 oktober 2019 · 13.20 uur
Page top visual

Voor de vierde keer op rij vond er in Noord-Nederland de najaarseditie van de speeddatedag plaats. Op dinsdag 8 oktober maakten mensen die op zoek waren naar een (nieuwe) baan, stage of werk-/leerplek op een laagdrempelige manier kennis met werkgevers in zorg en welzijn. “Net als voorgaande jaren weer een succes” liet een van de deelnemende organisaties weten.

Speeddateorganisaties

27 organisaties deden mee met de speeddatedag en belangstellenden konden op 47 locaties speeddaten. Het merendeel van de organisaties is werkzaam in de VVT (Verpleging, verzorging en thuiszorg), maar ook de gehandicaptenzorg, sociaal werk, geestelijke gezondheidszorg, kraamzorg en een zorgcentrale waren vertegenwoordigd. Een groot deel van de organisaties heeft al eerder meegedaan, toch waren er ook zes die voor het eerst meededen.  De speeddatelocaties waren mooi verspreid over Groningen (17), Drenthe (16) en Friesland (14). In een kwart van de gevallen konden mensen vrij inlopen. Bij 45% van de organisaties was vooraf aanmelden noodzakelijk. 6 organisaties kozen voor zowel vrije inloop als daten op afspraak.

Minder kandidaten dan vorig jaar. wel leuke kandidaten, fijne gesprekken gehad.

Wie zijn de bezoekers?

Zo’n 375 personen hebben een speeddate bezocht. Een groot deel daarvan (40%)  is op zoek naar ongeveer hetzelfde werk bij een andere werkgever. Bijna net zoveel mensen (37%) komen uit een andere sector en zijn mogelijke zij-instromers. We zien hier een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. De overige bezoekers zijn herintreders, op zoek naar een stageplaats of niet in te delen in eerder genoemde categorieën. 85% beoordeelde het aantal kandidaten dat naar de locaties kwam met een voldoende (6 of hoger). 90% gaf een 6 of hoger aan de kwaliteit van de kandidaten.

Bezoekers van de speeddatedag (percentage)

Profileren en vacatures vervullen

Speeddaten is een erg goed middel om je als werkgever te profileren, zonder dat er direct een selectiegesprek plaatsvindt voor een bepaalde vacature. Een aantal organisaties maakte van deze gelegenheid gebruik.

Daarnaast waren er zo’n 220 vacatures tijdens de speeddatedag. Er werden vooral verzorgenden en verpleegkundigen gezocht. Daarnaast waren er sociaal pedagogische vacatures,  BBL/Duaal-plekken en werden er helpenden gezocht. Ook vrijwilligers waren van harte welkom. Deelnemende organisaties verwachten dat ze ongeveer een kwart van het totale aantal vacatures naar aanleiding van het speeddaten kunnen invullen.

Alle organisaties zouden een volgende keer weer meedoen met de speeddatedag

De speeddatedag voldoet bij de meeste organisaties aan de verwachtingen. Alle organisaties zouden een volgende keer weer meedoen met de speeddatedag. Organisaties constateren echter dat ze nog te weinig kunnen met de zij-instromers die op de speeddates afkomen. Een aantal respondenten gaf aan dat er behoefte is aan meer promotie voor de speeddatedag zowel vanuit de eigen organisatie als vanuit ZorgpleinNoord.

De volgende speeddate-activiteit gaat in het voorjaar van 2020 plaatsvinden.